18 Nisan 2014 Cuma

Tagged Under:

HARİKA ŞELALELER ( IGUAZU - IGUAÇU)

By: Unknown On: 17:13
  • paylaş

  •                                            ARJANTİN'İN IGUAZU, BREZİLYA'NIN IGUAÇU ŞELALELERİ


            PUERTO IGUAZU

            Güney Amerika seyahatimizin bu etabı, Arjantin, Brezilya ve Uruguay sınırlarının kesiştiği noktadaki, dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan, Arjantin dili İspanyolca'da IGUAZU, Brezilya dili Portekizce'de IGUAÇU şellaleleri idi. Bu şelaleler Unesco tarafından dünyanın 7 harikası geçici listesinde yer alıyor.



          Buenos Aires'ten yaklaşık 2 saatlik bir uçuşla şelalelerin Arjantin tarafındaki, Puerto Iguazu hava limanına indik. Puerto Igauzu küçük bir yerleşim ve havalimanı da buna uygun bir görüntüde küçük ve ahşaptan yapılmış bir terminali olan, sevimli bir havalimanı.
        







        Şelalelerin üzerinde bulunduğu Parana nehri, Güney Amerika'nın Amazon'dan sonraki ikinci büyük nehri. 
       Uçaktan o bölgeye yaklaştığımızda çok büyük balta girmemiş ormanların harika görüntüsünü havadan izleme olanağı da  bulduk.








           Bu ormanlarda binlerce çeşit bitki ve ağaç var. Bu bitkilerden bazı ilaçlar elde ediliyor. İlaçların Uruguay'da sokak satıcıları tarafından satıldığını anlattı rehberimiz.

           Bu vahşi balta girmemiş ormanlarda binlerce çeşit kuş, sürüngen, kelebek ve birçok hayvan da yaşamını sürdürüyor. Aynı şekilde nehirde de balıkları, kaplumbağaları da söylemek mümkün. Gezimiz sırasında bunların bir kısmını yakınen görme frısatımız oldu.




           Bu bölge hem Arjantin hem de Brezilya'nın milli parkları. Dolayısıyla hem parklara giriş, hem de park içindeki tren ulaşımı da ücrete tabii. Ama kendinize güveniyorsanız,yürüyerek te ulaşılabilirsiniz.  Mesafeler oldukça uzak, yollar eğimli, hava oldukça sıcak ve nem oranı da yüksek. Biz tur ile gittiğimiz için herşey planlıydı ve bize sadece rehbere tabii olmak kalmıştı. Bu milli parkların iki tarafındaki girişlerinde de  bölgenin haritaları var ve burada, şelalelere ulaşım yolları, tren güzergahı,  kafeler ve ihtiyaç yerleri gösterilmiş. Ayrıca broşür olarak ta temin edebiliyorsunuz bunu.






        Parkın Puerto Iguazu tarafından giriş yaptık. Mini bir trenle yaklaşık 3,5 km. yol aldıktan sonra yürüyerek şelalelere doğru yol aldık.









         Nehir üzerindeki köprülerde ilerlerken karşıdan gelenler sırılsıklamdı. Şelalelere vardığımızda bu gerçekten görülesi harika bir manzaraydı. Hani derler ya anlatılmaz sadece yaşanır böylesine bir durum.










           O koskoca nehrin yukarıdan aşağıya doğru düşüşü ne müthiş bir manzara. Hem de neredeyse elinizi uzatsanız değebileceğiniz gibi bir mesafede. Bir de  bu düşüş sırasında havaya karışan damlacıkların yarattığı ortamda kalmak. Sırılsıklam oluyorsunuz ama yaşadığınız heyecana gerçekten değer bir durum.







           Bu bölgeye gittiğinizde mutlaka yanınızda yedek kıyafetler bulundurun. Yağmurluk bir ölçüde korunmanınız sağlayacaktır. Yerel halkın birçoğu buraya mayolarıyla geliyorlar, bu da bir seçenek. Hatta botlarla şelalelerin dibine kadar gitmek istiyorsanız mutlaka yedek iç çamaşırı bile bulundurmalısınız.







          Oradan ayrılıp diğer şelaleleri görmek için yolumuza devam ediyoruz   Onlara çok fazla  yaklaşamamakla birlikte, uzaktan da olsa o müthiş görüntüleri keyifle izliyor ve fotoğraf makinalarımızla kaydediyoruz.








          Nehir üzerinde şelalelere yaklaşmak isteyenler için de botlar var, bazı insanlar bu botlarla şelalelerin döküldüğü noktalara iyice yaklaşıyorlar. Yaşanan heyecanı ve adrenali siz düşünün.







             FOZ DE IGUAÇU

             Arjantin tarafındaki Puerto Iguazu turunu  tamamlıyoruz. Otobüsümüzle Brezilya tarafına geçiyoruz. Arjantin ile Brezilya sınırı Parana nehri üzerinde bulunan bir köprü ile geçiş sağlanıyor. Köprünün yarısı Arjantin yarısı Brezilya tarafına ait. Otelimize gidiyor ve o gece erkenden uykuya dalıyoruz epeyce yorulmuşuz.



           Sabah kahvaltısından sonra bu kez, Foz de İgauçu Şelalelerine doğru yol alıyoruz. Bana göre şelalelerin en güzel bölümü burada . Hem çok daha fazla sayıda şelale var hem de manzara daha da müthiş. Yine girişte büyükçe bir harita ve üzerinde çeşitli rotalar bulunuyor. Bu güzergahlar yollara konulmuş çeşitli uyarı levhalarıyla gösteriliyor.






                Burasını tamamen gezmek saatlerce sürüyor ve biz de zamanımızı iyi değerlendirerek her yeri görmeye ve fotoğraflamaya çalışıyoruz.  Yeri gelmişken, buraya gelmeden önce fotoğrafçılık kursuna gitmiştim. Orada öğrendiğim bilgileri uygulamak ve pratiğimi geliştirme imkanı da bulmuş oldum bu seyahatte.



























     

         Milli parkta yürürken değişik hayvan türleriyle karşılaşmanız mümkün. Bunlar da sanki evcil hayvanlarmış gibi insanlara alışkın görünüyorlar, insanlardan ürküp kaçmıyorlar. Bu hayvanlara yiyecek vermek te yasak. Ama Rakun'lar insanların çok yakınına kadar gelip elinizdeki yiyecekleri bile kapabiliyorlar. Bazen de saldırgan olup insanlara zarar da verebiliyorlar, bunu da ikaz yazılarında görebiliyorsunuz. Milli parktaki çöpler hızla temizleniyor görevlilerce, yoksa hayvanlar bunları yiyiyor ve bazı hastalıklara yol açıyor bu durum. Ekolojik durumun korunması konusunda burada çok hassasiyet var.




          İki gün böyle harika manzaraların sarhoşluğunu yaşadıktan sonra, Rio De Jenairo' ya uçmak üzere havalimanına yol alıyoruz.



                               İYİ SEYAHATLER.



    http://tantalos45.blogspot.com/2014/03/harika-selaleler-iguazu-iguacu.html

    0 评论:

    Yorum Gönder