20 Nisan 2014 Pazar

Tagged Under:

Fıstık Ezmeli & Parça Çikolatalı Enfes Kurabiye :)

By: Unknown On: 19:31
  • paylaş
  • Bu ayın tatlısı fıstık ezmeli, parça çikolatalı kurabiye. Fıstık ezmesinin yurtdışında çok daha popüler olup yurdumuzda hak ettiği üne sahip olmadığını düşünmüşümdür. Hepimiz bir nutella deyince eririz ancak fıstık ezmesi çoğu insanın özellikle bayılmadığı bir tattır. Bu sebepten size sadece fıstık ezmeli değil, bizim damak tadımıza daha çok uyacağını düşündüğüm fıstık ezmeli parça çikolatalı bir lezzet sunmak istedim. 


    Enfes bir tat, insan yaparken bile parmaklarını yemek istiyor. Baştan söyleyeyim,  kurabiyeyi yaparken hamuru yemek isteyen ev halkından korumak da yapılış görevleriniz arasında yer alıyor :)




    Malzemeler:
    1/2 cup oda sıcaklığında yumuşamış tuzsuz tereyağ (115 gr)
    1/2 cup esmer şeker (yarım su bardağından 1 parmak eksik)
    1/4 cup beyaz şeker (çeyrek bardağından 1 parmak eksik)
    3/4 cup sürülebilir fıstık ezmesi (yarım su bardağı)
    1 yumurta
    1 çay kaşığı sıvı vanilya özü
    1/2  çay kaşığı kabartma tozu
    1 ¼ cup un (1 ¼ su bardağı un)
    1 tutam tuz
    1 paket Dr.Oetker parça çikolata

    (Not:  1 su bardağı un 140 gr, 1 su bardağı şeker 200 gr gibi düşünebilirsiniz. Oranları buna göre yanlarına yazdım)



    Tarifleri çoğunlukla yurtdışından birçok tarifi okuyup kendimce uyarladığımdan çoğu zaman su bardağı ölçüsü uymuyor, bu sebepten bir cup ölçer aldım ve inanılmaz bir rahatlık olduğunu gördüm. Marketlerde satılıyor. Yine de elinizde cup ölçer yoksa diye sizin için yanlarına su bardağı çevrimlerini yazdım ;) dilerseniz başlayalım:

    Yapılışı:
    Bir kabın içerisinde tereyağ ve şekeri (esmer + beyaz şeker) alıp mikserle orta hızda krema kıvamına gelene kadar çırpın.



    Daha sonra içine fıstık ezmesi, yumurta ve vanilya özünü ekleyip çırpmaya devam edin.




    Ayrı bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu elekten geçirerek birbiri ile karıştırın. Daha sonra unlu karışımı fıstık ezmeli karışıma ekleyip hamuru yoğurun.





    İçerisine çikolata parçalarını da ekleyip homojen karışana kadar biraz daha yoğurun.



    Hamurun bileşenlerinin birbiri ile etkileşip tadının çıkması için hamuru 45 dakika buzdolabında bekletin (çok aceleniz varsa yarım saat de olur ama ideali 45 dk 1 saat arası beklemesi). Fırınınızı 175°C’ye ayarlayın.
    Buzdolabından çıkardığınız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve tepsiye dizin. Daha sonra hepsinin üstüne hafif düzleşecek şekilde kaşık ile bastırın.



    Kurabiyelerinizi 9-10 dakika pişirin. Bu süre size az gelebilir ancak süper yumuşak bir tat için ideal pişirme süresi bu.Tepsiyi fırından çıkarıp soğumaya alın ve 15 dakika dinlendirin (hemen bir kaba dizmeye çalışırsanız kurabiye dağılır, durdukça kendisi sertleşecek). Bir yandan 2 yemek kaşığı fıstık ezmesini bir kapta eritin. 


    Bir kaba aldığınız soğumuş kurabiyelerinizin üstünde kaşık yardımı ile zig zag çizecek şekilde gezdirin. Hem görüntü hem de lezzet olarak daha güzel oluyor :)


    Son olarak kurabiyelerimizi 1 bardak soğuk su ile  eşliğinde afiyetle lüpleyin :p



    Gerçekten muazzam bir lezzet insanın yedikçe yiyesi geliyor, yapması da oldukça kolay ve 5 güne kadar tazeliğini koruyor, tabi bizde 2. Gün bitti orası ayrı :)



    Herkese fıstık ezmeli kurabiyem tadında keyifli bir Pazar günü diliyorum… ;)




    http://www.gizliteras.com/2014/04/fstk-ezmeli-parca-cikolatal-enfes.html

    0 评论:

    Yorum Gönder