15 Nisan 2014 Salı

Tagged Under:

Макова торта

By: Unknown On: 05:22
  • paylaş





  • Блат

    Продукти за блата

    250 г меко масло
    160 г захар
    6 яйца
    100 мл айрян
    200 г мак
    300 г брашно
    75 г натурално пшеничено нишесте
    1 ч.л. бакпулвер
    ванилия

    Продукти за крема и пълнежа

    1 компот от праскови
    2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
    300 мл течна млечна сметана за разбиване
    100 г пудра захар 
    ванилия

    Продукти за глазурата

    100 г натурален шоколад
    100 г течна сметана
    20 г масло

     




     Приготвяне

    * За блата разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.

    * Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 

    * Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 

    * Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.

    * Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията. 

    * Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка. 






    * За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се охлади.

    *  Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!





    http://yoli-www.blogspot.com/2014/04/blog-post_5504.html

    0 评论:

    Yorum Gönder